2008. december 29., hétfő

Reakció Kolozsváron

A Reakció szerkesztői Kolozsváron nézelődtek, jó alaposan

Túlélni Kolozsvárt

"Fővárosi újdondászokként nehezen tudjuk elképzelni, hogy a Nagykörúton kívül is van élet. Hisztisek vagyunk, ha a kávéházban nincs wi-fi, ha nem szervíroznak az erős fekete mellé egy pohár vizet, ha a kedvenc fehérborunkban a fajtajellegbe ágyazott birsalma jegyek nem illeszkednek harmonikus egységbe, netán letegez a pincér, vagy nem a kedvenc rádióadónk szól. Örömmel jelenthetem, hogy élet az van a Lenin körúton túl is, bár ilyen nagyszerű Combinók csak itt találhatók.
Következzék most egy szubjektív útikalauz azoknak, akik szeretnék elkerülni, hogy a budapesti világpolgári létről egy pillanatra is le kelljen mondani, például Kolozsváron."

erre tessék lapozni, de a kommentekbe belopjuk a teljes cikket

2008. december 27., szombat

Janis Pub

a Belváros bloggal közösen

Janis Pub, Cluj, Kolozsvár, Románia, disco, diszkó, discoteka, kocsma, night club, nightlifeJanis' Pub

Cím/adress:
Kolozsvár/Cluj
Eroilor utca 5

Tel: 0264594450
yahoo ID janis_pub
www.janis.ro
(jelenleg üzemen kívül a honlap)

Janis Pub, Cluj, Kolozsvár, Románia, disco, diszkó, discoteka, kocsma, night club, nightlife
Janis betolt egy emberes whiskyt, rátolt egy adag heroint, majd álomra hajtotta a fejét.

Hősők útja, a néhai Petru Groza, majd a mégnéhaibb Deák Ferenc utca, mindenesetre a főtér mellett, egy (fél)sétálóutcában, amely egyben a város promenádja és legdrágább része.
A Janis Pub egy rejtélyesen népszerű pinceklub élő zenével, utána diszkótéka, amikor az ifjúság tapogatva ismerkedhet. Szardiniadoboz-élmény, füst, zaj, káprázatos nőneműek. Beengedő és ruhatár van, utóbbi kötelező. Bezzeg a táskát beengedték, tele pezsgővel.

Nos, érdekességként megjegyezzük, hogy itt találta meg BZ cimbora a Világ Legtaplóbb Takarítóját:

Janis Pub, Cluj, Kolozsvár, Románia, disco, diszkó, discoteka, kocsma, night club, nightlife"hajnalban, záráskor jön a csávó és a seprűvel takarít, mindent le az asztalról",
"ide oda csapdos, félelmetes, de szerencse, hogy mindenki be van baszva",
"Pilú beszólt, hogy vigyázz, mert megijesztetted a bácsikámat, mire azt válaszolta: majd legközelebb bekopog."

(magánvélemény, a szerké: azé' annyira nem volt félelmetes, mert három napig csak aludni járkáltál kifelé, muhaha)

A lebegő lámpaoszlop

Kolozsvár, Bucuresti,  Móricz Zsigmond,  stilp, damage, funny, lámpaoszlop, vicces, vicc, humor, danger, életveszélyes, Cluj,  Best of,  látványosság, where to g

Kolozsvár, Bucuresti,  Móricz Zsigmond,  stilp, damage, funny, lámpaoszlop, vicces, vicc, humor, danger, életveszélyes, Cluj,  Best of,  látványosság, where to g
Talán Kolozsvár legrejtélyesebb lámpaoszlopa. A rejtély oka: miért nem dől össze a kissé hiányos oszlop. A néhai Móricz Zsigmond (ma Bucuresti) úton fotóztuk a helyi látványosságot.
(khm, Budapesten kevesebbtől is megadták magukat)

A legszebb és legötletesebb erkélyek :D

A Marasti falanszterben Mărăşti lakótelepen jártunk és sikerült két emlékezetes erkélyt ("csináld magad" félszobát) fotózni. Alkalomadtán egy egész erkély-buhera sorozatot is elkészítünk.

A város legszebb (mű)virágosa:


A város legötletesebb buherása:



Móricz Zsigmond versus Bucuresti

Kárpátok Géniusza, Ceausescu elvtárs utolsó időszakában, amikor már nagyon elhatalmasodott rajta a nemzeti szocializmus, "románosította" a néhány megmaradt kolozsvári (magyar vonatkozású) utcanév többségét. Így lett a nem eléggé "kolozsvári" Móricz Zsigmond utcából Bucuresti utca, a város ősi román jellegét jobban kiemelve.

Néhány napja készültek fotóink, egy-két lépcsőházban még látszik az eredeti utcanév.

Bucuresti, Cluj, Kolozsvár, magyar, Móricz Zsigmond, román, Románia, Ceausescu, románosítás, utcanevek

Bucuresti, Cluj, Kolozsvár, magyar, Móricz Zsigmond, román, Románia, Ceausescu, románosítás, utcanevek

Bucuresti, Cluj, Kolozsvár, magyar, Móricz Zsigmond, román, Románia, Ceausescu, románosítás, utcanevek

Emil Boc emlékére

Amikor Kolozs megye nagy szülöttjeEmil Boc még csak Kolozsvár polgármestere volt:

Emil Boc, Kolozsvár, Cluj, Romania, primar
Emil Boc, Kolozsvár, Cluj, Romania, primar

Kolozsvár, Cluj, pictures, képek, photos

Bulgakov Art Cafe

A Belváros bloggal közösen:

Bulgakov Irodalmi Kávéház, Cafe, Cluj, Kolozsvár, kocsma, belváros, magyar, cafe,pubBulgakov Irodalmi Kávéház

Cím/Adressa:
Kolozsvár (Cluj, Románia)
Klein Micu Inocentiu 17
(a néhai Virág utcában, a Főtértől két perc járóföldre, egy hangulatos mellékutcában, melyben a régi városfal egy részlete is fentmaradt)

Honlap: www.cafebulgakov.com (magyar és román nyelven, oldszkúl design szarráoptimalizált giffekkel, de mindenképpen érdemes megnézegetni:D)

A magyarok által nagy számban látogatott kocsmák ("Krajczár", "Pub", "Bonjour Cafe", Insomnia, Corvinus, Klausen, etc.) közül egy, de itt egyértelműen magyar többséggel, bár sok román és külföldi diák is szereti. Leginkább a budapesti Sirályhoz hasonlatos, az is kisebbségi kocsma hírében áll és ott is pezsgő kulturális élet van.

Bulgakov Irodalmi Kávéház, Cafe, Cluj, Kolozsvár, kocsma, belváros, magyar, cafe,pub
Bulgakov Irodalmi Kávéház, Cafe, Cluj, Kolozsvár, kocsma, belváros, magyar, cafe,pubA világ legjobb kocsmái blogról:

"Valójában irodalmi kávéház, rendszeres kulturális-művészeti programok helyszíne, és a kolozsvári magyar fiatalok törzshelye. A tulaj, Orbán János Dénes a kortárs erdélyi irodalom kiemelkedő tehetségű költője-írója. A kocsmát, vagy inkább kávézót indulásakor (2002) Faludy György avatta fel.
A kocsmáról részletesebben Orbán János Dénes a Korunknak mesélt."

"Bárki bármit mond is, a kultúra legigazibb fellegvára nem az oskola vagy a könyvtár, hanem a kocsma." (Orbán János Dénes a Korunkban)

Bulgakov Irodalmi Kávéház, Cafe, Cluj, Kolozsvár, kocsma, belváros, magyar, cafe,pubTérfigyelő kamera, nyárikert, magyar pincérek, valamint időnként Colos. A hely toleráns szellemét a falfestmény hivatott kiemelni (Tordai Országgyűlés 1568, Európában példa nélküli határozata: vallási türelmet mondanak ki; vallása miatt senki nem üldözhető.)

"Ez művész- és diákkocsma, nincs helye benne a politikának." (Orbán János Dénes a Korunkban)

Hogy ez mennyire így van, azt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjainak a kitiltása jelzi:

– A „megszűrésről” óhatatlanul eszünkbe jut, hogy akadnak kellemetlenségek is egy kocsma életében. Nem is annyira a részegekről meg a rosszul fizetőkről volna szó, hanem a súlyosabb esetekről, amikor egyesek „nem éppen a megfelelő módon” élnek vissza a hely vendégszerető és -marasztaló jellegével. Tudjuk, hogy volt ilyen eset. Miért kellett kitiltani például a vármegyés ifjoncokat?

– A HVIM tagjai teljesen felelőtlenek voltak. Több ízben gyűléseztek a tudtunk nélkül a Bulgakovban, amennyiben gyűlésnek lehet nevezni öt-hat ember asztali beszélgetését. Nem gondoltak arra, hogy ezzel meggyűjthetik a bajunkat – pont azon kocsmáét, amely javarészt magyar törzshelyként van elkönyvelve. Ugye, megtörténhetett volna, hogy az illetékes szervek befűtenek a helynek, nyilván több módszerük is van erre. Én a bőrömet nem féltem, de a Bulgakovért kár lenne. Már csak az is rosszat tett, hogy a HVIM-es sajtóbotrány kirobbanása után, mikor a román lapok revizionista fészeknek nevezték a Bulgakovot, több román törzsvendég – főképp egyetemi tanárok – pártolt el tőlünk, holott mi bárkit szívesen látunk, aki civilizált kultúrember. Azóta gondosan vigyázunk, hogy ne történjen politizálás a Bulgakovban. Ez művész- és diákkocsma, nincs helye benne a politikának. (
Korunk)

ajánlott irodalom:
1. A világ legjobb kocsmái
2. Inocentiu Micu-Klein, az utca névadója
3. A Korunk idevágó cikke
4. Bloodymary

Klausen Cafe

a Belváros bloggal közösen

Kolozsvár, Cluj, Klausen CafeCafe Klausen (néhai Esafin)

Adresa/Cím:
Kolozsvár / Cluj
Str. Sextil Puscariu (ex-Toplita, ex-Bocskai) Nr. 1
Kontakt: kérésre törölve
Tel: 0724 054266

Kolozs megye német nevéből eredeztetve (Klausen).

"Menő", divatos kávézó-teázó-alkoholizáló Mátyás király szülőháza mellett, a Főtértől néhány méterre, a turisztikai epicentrumban.

Kolozsvár, Cluj, Klausen Cafe
Magyar személyzet, vegyes vendégsereg, elegáns belső, állandó és időszakos kiállítások, időnként élő zene. Ottjártunkkor kinéztünk magunknak egy oroszt, Vdovkina Anastasia egyik tűzzománc művet, de . Van wifi is a munkamániás juppik boldogulásáért. Rendezvényekre kibérelhető a helysé (Theiss Robert, 0724 054266). Minőségi Demmers teák, magyar személyzet, kedves kiszolgálás.
Vmi negatív, már csak a beszámoló hitelessége kedvéért: a klón a wc-ülőke megérett a cserére, kissé viseltes a furnér.

Összességében: kellemes hangulatú, elsőosztályú hely, üzleti megbeszélésekre is kiváló.



Agytágítás 1: Román utcanevek régi magyar megfelelői
Agytágítás 2 extrém kíváncsiaknak: az utca névadója, Sextil Puscariu (1877 Brassó-1948 Bran), a Dacoromania (Dákórománia) újság alapítója és vezetője, a kolozsvári Román Nyelv Múzeumának szülőatyja. Többek között.
Agytágítás 3: kollaboráns szemlélet, az MSZP-SZDSZ erdélyi lerakatának ("liberális kolozsvári ifjak") blogja

Bonjour Cafe

a belváros bloggal közösen

belváros, Bonjour, Cafe, Cluj, Dávid Ferenc utca, fotók, kocsma, Kolozsvár, kávézó, képek, magyar kocsma, photo, pictures, Pub, Romániaid=Bonjour Cafe
(kávézó, söröző, teázó, mindenkinek kedve szerint)

Adresa/Cím: Dávid Ferenc (Francisc) 15
Telefon: 0747621360

A Főtértől nem messze, a Brassai János gimnázium mellett nyíló ódon hangulatú utcácskában leledzik.

Franciás név, magyaros hangulat. Főként magyarok által látogatott hely, ottjártunkor élő magyar zene szólt. Belépésünkkor a román pultos srác beszédünket hallva azonnal hívott egy magyar pincért.

belváros, Bonjour, Cafe, Cluj, Dávid Ferenc utca, fotók, kocsma, Kolozsvár, kávézó, képek, magyar kocsma, photo, pictures, Pub, Románia
Kiszolgálás az asztalnál, módfelett kedves és türelmes (khm, erős intoxikáció esete forgott fent), talán a legjobb a városban. A régi Kolozsvár a falakon, nyáron terasz is van. A melegkonyhát nem próbáltuk ki, majd legközelebb. Ez azt jelenti, hogy a hely visszatérésre ajánlott.

Agytágítás: Dávid Ferenc (Kolozsvár, 1510 körül – Déva, 1579. november 15.) az Erdélyi Unitárius Egyház megalapítója.


kapcsolódó irodalom: bloodymary
faclia

2008. december 26., péntek

Insomnia (Álmatlanság)

a Belváros bloggal együttműködésben, proudly :D presents:

Insomnia
kocsma, art cafe, kulturális ihajcsuhaj

400091 Kolozsvár/Cluj
Egyetem/Universitatii utca 2
Tel: 0264-408479

"Vezetékes drog: A tv pszichológiai gyakorlatban alkalmazott elnevezése abban az esetben, amikor valamely személy naponta 3 óránál hosszabb ideig nézi a műsorokat, tulajdonképpen a tv rabjává válik. Figyelmeztető adat, hogy Magyarországon átlagosan 4 órát van bekapcsolva egy-egy háztartásban a tv. "


Kolozsvár válasza Budapest romkocsmáira (ha Kolozsváron még bárkit különösebben érdekelne Budapest, mint olyan...)
A Főtértől néhány lépésre, a Babes-Bolyai Egyetem mellett. A Szentegyház (Iuliu Maniu 4, 2. emelet, 14-es ajtó) utcából költözött a cég az Egyetem (Universitatii 2, 1. emelet) utcába, szembe a Művész mozival. Nem romkocsma a szó pesti értelmében, ahol élelmes vállalkozók egy üres, esetenként bontásra ítélt házban rendeznek be minimális befektetéssel kocsmát. Az Insomniát egy tágas, első emeleti nagypolgári lakásban alakították ki, erősen a városközpontban. Polonyi és Szöllösy Cukorka és Csokoládéáru Gyár.

Beengedő nincs, tehát balhé sincs. Un. "magyar kocsma", sok magyar látogatja. Nyugodt, toleráns, egyetemisták és értelmiségiek által lakott hely. Kiszolgálás az asztalnál, pincérek beszélnek magyarul.

Punkó a pocsolyarészegség lelkesítő állapotában vizelni távozik. A kló nyugalmában, távol a világ zajától rádöbben, hogy jelenleg három fontos kérdésre kell mihamarább választ találnia: hol van, kivel és miért. Percekig tartó erős összpontosítás következik, egy segítőkész wécéajtó támogatásával, félig feltekeredve az utóbbira. A sokat látott nézőközönség és a személyzet szenvtelenül drukkol. Majd heuréka!, megvan a világegyenlet: leszólít egy pincért és megkéri, h vezesse vissza az asztalunkhoz.

Gigi szívhezszólóan zongorázik.

A klón valaki kiöntötte a lelkét és felkarcolta a falra:
"Ungarn sind nazis", no meg "War Ensemble".

Béla láthatóan szomorú, születésnapjára megverte a felesége. Bélának megnyílik a szíve és elsírja, hogy a felesége a lányokat szereti.

Egy zavarbaejtő brutalitással preparált magyar zászló, rajta 1526. év. Ez a megfejtés még sikerült: mohácsi vész, „nemzeti nagylétünk nagy temetője”.

de mi a fáradt harcibéka a 30 4 C 5?
(frissítés: nagy valószínűséggel a 2004 december 5-i kettős népszavazásra utalt az Alkotó, kissé becsomagolva a szájbarágóan direkt utalást)

Wifi van, füst ugyancsak, utóbbiból néhányszor több a kelleténél. Udvarias személyzet, kissé drágább az átlag kocsmáknál. Időnként agytágító rendezvények. Nevéhez méltatlanul viszonylag korán zár, de a közelben ott várakozik a Janis Joplin.

Mindezek ellenére:

Insomnia probably the best place in town to get drunk. Nem mellesleg: cseverészésre, társasági életre, hajeldobáésra is kiváló, nem tolakodó háttérzenével.




ajánlott irodalom: bloodymary