2009. december 17., csütörtök

Járai Zsigmond is román segget nyal?

www.nyelvijogok.ro

Erdélybe érve „elfelejtett” magyarul a „magyar biztosító”
- sajtóközlemény -


2009 őszén Romániában is terjeszkedésbe kezdett a CIG Közép-európai Biztosító. A
következő hónapokban több millió eurós befektetéssel 24 romániai városban nyitnak helyi fiókokat, több száz alkalmazottat vesznek fel. A cég magyarországi alapítású, többségében magyar állampolgárságú befektetetők tulajdonában van, elnöke Járai Zsigmond az Orbán kormány volt pénzügyminisztere.

A CIG Biztosító Magyarországon, mint „a magyar biztosító” állítja be magát. Romániában terjeszkedve szintén magyar jellegével próbál erdélyi ügyfeleket csábítani. (ld. például a Krónika napilap október 2.-i cikkét: „Magyar biztosító Romániában”).

A nyelvijogok.ro szeretné felhívni a figyelmet, hogy más magyarországi székhelyű cégekkel (MOL, OTP, Wizzair, Hargaz stb.) szemben ez a cég Erdélyben nincs figyelemmel az anyanyelvi jogokra. A cég romániai honlapja (http://www.cigromania.ro/) csak románul informálja az ügyfeleket, (a magyar nyelvű link, a magyarországi anyacég honlapjára mutat, amely honlap romániai magyar ügyfelek számára nem tartalmaz hasznos információkat). A termékekről, a cég befektetési politikájáról magyar nyelvű ismertetők nincsenek, a szerződésminták anyanyelven nem érhetőek el, a nincs magyar nyelvű telefonos ügyfélszolgálat. A cég szponzorációs tevékenységet nem folytat az erdélyi magyar közösségben.

Az erdélyi magyar fogyasztók a tapasztalatok szerint nagy örömmel fordulnak minden olyan cég felé, amely „magyar” vagy magát magyarnak állítja be. A nyelvijogok.ro azt javasolja, hogy a fogyasztói döntések meghozatalkor ne csak „címkét”, hanem azt is vegyük figyelembe, hogy az adott cég valóban, szolgáltatásai nyújtásakor is figyelembe veszi-e a fogyasztók anyanyelvi jogait. (forrás)

Nincsenek megjegyzések: