2011. november 10., csütörtök

Őrizetbe vették Kolozsvár polgármesterét

Sorin Apostu
Őrizetbe vette a román korrupcióellenes ügyészség Sorin Apostut, Kolozsvár polgármesterét, akit azzal gyanúsítanak, hogy felesége ügyvédi irodáján keresztül százezer euró kenőpénzt fogadott el közbeszerzési pályázatok odaítéléséért.

 A román média a korrupcióellenes ügyészség közleményét idézte, amely szerint Apostu 2009 és 2011 között kenőpénzt fogadott el üzletemberektől, akiknek vállalkozásai közbeszerzési pályázatokat nyertek a kolozsvári polgármesteri hivatalnál. A sajtó tudni véli, hogy az egyik köztisztasági vállalattal megkötött szerződésről, valamint a polgármesteri hivatal alárendeltségébe tartozó vállalatok gépkocsiparkjainak felújítására vonatkozó megállapodásról van szó. Az ügyészek szerint Apostu a kenőpénzt felesége ügyvédi irodáján keresztül kapta meg, amely fiktív tanácsadói szolgáltatásokkal fedezte az ügyészek szerint jogosulatlanul kapott összeget. Ezért az elöljáró feleségét is kihallgatták, akit szintén őrizetbe vettek az ügyészek.

Az illetékes bíróság várhatóan csütörtökön dönt arról, hogy a polgármestert és feleségét vizsgálati fogságba helyezik-e vagy sem. Apostu a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) színeiben nyert polgármesteri mandátumot 2009-ben, miután Emil Boc volt elöljárót miniszterelnökké nevezték ki. Apostut a román sajtó Bochoz közelálló személynek tartja, hiszen ez utóbbi teljes mellszélességgel támogatta Apostu megválasztását, aki Boc 2004 és 2009 közötti polgármesteri mandátuma alatt a hivatal egyik fontos részlegét vezette.

Apostu jelenleg a PD-L Kolozs megyei szervezetének alelnöke is. A román korrupcióellenes ügyészek az elmúlt napokban több PD-L-es önkormányzati vezető ellen is nyomozást indítottak. Radu Bica, a Kolozs megyei önkormányzat demokrata párti alelnökét ugyancsak korrupció miatt helyezték vizsgálati fogságba. Ő a Kolozsváron nemrég megépült stadion karbantartási szerződésének kedvezményes elbírálása miatt kapott állítólag kenőpénzt. (index)

Nincsenek megjegyzések: