2008. december 29., hétfő

Reakció Kolozsváron

A Reakció szerkesztői Kolozsváron nézelődtek, jó alaposan

Túlélni Kolozsvárt

"Fővárosi újdondászokként nehezen tudjuk elképzelni, hogy a Nagykörúton kívül is van élet. Hisztisek vagyunk, ha a kávéházban nincs wi-fi, ha nem szervíroznak az erős fekete mellé egy pohár vizet, ha a kedvenc fehérborunkban a fajtajellegbe ágyazott birsalma jegyek nem illeszkednek harmonikus egységbe, netán letegez a pincér, vagy nem a kedvenc rádióadónk szól. Örömmel jelenthetem, hogy élet az van a Lenin körúton túl is, bár ilyen nagyszerű Combinók csak itt találhatók.
Következzék most egy szubjektív útikalauz azoknak, akik szeretnék elkerülni, hogy a budapesti világpolgári létről egy pillanatra is le kelljen mondani, például Kolozsváron."

erre tessék lapozni, de a kommentekbe belopjuk a teljes cikket

3 megjegyzés:

klapanciusz írta...

Túlélni Kolozsvárt
2008.01.16. 06:01 Szathmáry
Fővárosi újdondászokként nehezen tudjuk elképzelni, hogy a Nagykörúton kívül is van élet. Hisztisek vagyunk, ha a kávéházban nincs wi-fi, ha nem szervíroznak az erős fekete mellé egy pohár vizet, ha a kedvenc fehérborunkban a fajtajellegbe ágyazott birsalma jegyek nem illeszkednek harmonikus egységbe, netán letegez a pincér, vagy nem a kedvenc rádióadónk szól. Örömmel jelenthetem, hogy élet az van a Lenin körúton túl is, bár ilyen nagyszerű Combinók csak itt találhatók.
Következzék most egy szubjektív útikalauz azoknak, akik szeretnék elkerülni, hogy a budapesti világpolgári létről egy pillanatra is le kelljen mondani, például Kolozsváron.Utazás

Autóval Kolozsvár főtere, a Nagypiac tér (Piata Unirii), a Nagykörúttól (Oktogon) 459 km-re van, ha az M3-as autópályán megyünk. Ha a 4-es utat választjuk, akkor csak 414 km. Mégis inkább az autópályás verzió az ajánlottabb, bár hosszabb az út, mégis rövidebb idő alatt meg lehet tenni a távot.
Vonattal is eljuthatunk Erdély „fővárosába”, igaz jó egy órával hosszabb az út, mint az 1900-as évek elején. (Bánffy Miklóstól tudjuk, hogy akkor 6 óra alatt lent volt a vonat, most ugyanez a táv 7 óra). Átszállás nélkül két vonat közlekedik a Budapest-Kolozsvár viszonylatban. Az Ady Endre IC 13.15-kor indul a Keletiből és 21.28 van Kolozsváron, a Corona nemzetközi gyors 17.15-kor indul és 01.11-kor van a célállomáson.
Busszal menni olcsóbb, de a menetidő másfél órával hosszabb, mint vonattal. Az OrangeWays járatai minden nap 6.00-kor indulnak a Népligettől és 15.30-ra vannak Kolozsváron. A jegy ára 3700 Ft (egy útra). Egyéb buszjáratok is mennek Kolozsvárra a Népligettől (szinte kétóránként), de áruk valamivel drágább, mint az OrangeWays-é.
Repülővel az út egy óra. Visszafelé külön öröm, hogy akkor szállunk le, amikor elindultunk (az időeltolódás miatt). A Wizzair gépei hétfő, szerda és péntek este 8 órakor indulnak Ferihegy 1-ről, vissza pedig kedd, csütörtök és szombat hajnalban (6.00) jönnek. Ha az ember kifog egy akciót olcsóbban kijön, mintha a buszt választaná. A Carpatair gépei naponta kétszer is repülnek Kolozsvárra, de ára sokkal borsosabb, mint a fapados testvéréé.


Reakció tipp: Repülő (Wizzair)
Szállás
Kolozsváron természetesen sok szálloda és panzió működik. Vannak híresek, mint a Hotel Belvedere, ahonnan valóban pazar kilátás nyílik a városra, vagy vannak hírhedtek, mint a Hotel Capitolina, amely állítólag Funar szállodája. Érdekes, hogy a nem magyar tulajdonban lévő szállodák közül csak ez utóbbinak van magyar nyelvű honlapja is. (Funarnak mégis megéri az etnobiznisz?) Mi most mégis – hungaro-pannon-nép-nemzeti mivoltunkból kifolyólag – a „magyar helyek” közül szemezgetünk.
Hotel Agapé, a „magyar” főtér, a Nagypiac tér (Piata Unirii) közvetlen közelében, a Szentegyház (Iuliu Maniu) utcában található. Korrekt háromcsillagos hotel, bár árai nem a kispénzű turistákra szabottak. A hotel érdekessége, hogy a katolikus egyház tulajdonában van. Hogy ne legyünk részlehajlóak, rögtön mellé is tesszük – a nyakas kálvinisták nagyobb dicsőségére – a másik ajánlott szálláshelyet a
Bethlen Kata Diakóniai Központot. Vendégszobái szintén kényelmesen berendezettek, zuhanyzóval, tv-vel és wi-fivel ellátottak. A református intézmény sajnos egy kicsit messze van a központtól, de a kilátás innen is pompázatos, ráadásul az árai is jóval mérsékeltebbek, mint az Agapénak. Aki viszont olcsó és központi szállást keres, annak jó szívvel tudjuk ajánlani a
Báthory István Líceum vendégszobáit. A líceum a főtérbe torkolló Egyetem (Universitatii) utcában van. Vendégszobáihoz saját fürdőszoba tartozik. Az ár egy főre 3600 Ft körül van.


Reakció tipp: Bethlen Kata Diakóniai Központ
Étkezés
Már-már a katolikus egyház világméretű összeesküvésére gondolhat a gyanútlan olvasó, hisz a vendéglők sorát is az
Agapé Étteremmel nyitjuk. Sőt, ha hozzátesszük, hogy az Agapénak van még egy külön kávézója, egy pizzériája, sőt egy önkiszolgáló gyorsétkezdéje is, a szekularizáció élharcosai biztosan kardjukba dőlnek. Aki a gyomrát a klerikális reakció elleni küzdelem elé helyezi, annak jó szívvel ajánlható a katolikus komplexum bármely eleme. Mindegyiket egy rakáson találjuk a Szentegyház (I. Maniu) és a Bolyai János (ez románul is Bolyai) utca környékén.
Nemrég nyitotta meg kapuit a
Toldi Vendéglő, a Mikó (Clinicilor) utca 23. szám alatt. Isteni a parasztcsorbájuk és a pacalcsorbájuk, valamint feltétlenül meg kell kóstolni a juhtúrós puliszkájukat. Az árak nagyon barátiak, a kiszolgálás kifogástalan, a miliő polgári, az egész nagyon cool hely. Aki nem szeretne hosszasan időzni az étkezéssel, annak a Jókai (Napoca) utcai
Fast foodokat lehet ajánlani. Az egyiknek egy óriási pincerendszere is van. A mélyben lehet jó étvággyal elfogyasztani a közel-keleti csemegéket. Olcsó és kiadós étel itt a saorma la farfurie (savarma tál).

Reakció tipp: Toldi Vendéglő
By night
Elérkeztünk az útikalauz legérzékenyebb pontjához. Mégpedig azért, mert Kolozsváron nagyon sok jó kávézó, kocsma, pub van. Most a szállásokhoz hasonlóan szintén csak a „magyar” helyeket vesszük górcső alá. És kezdjük is mindjárt a minden kolozsvári magyar kávézó atyjával a
Café Bulgakovval. A köznyelvben csak Bulginak hívott műintézmény a kolozsvári fiatal magyar írók és költők törzshelye. (Nem csoda, hisz egy kolozsvári fiatal magyar író, Orbán János Dénes üzemelteti.) A Búza (Micu Klein) utcában lévő helyen gyakran vannak irodalmi felolvasóestek, beszélgetések, de enélkül is tele van a kávézó élettel. Néhány évvel később a Bulgakov mintájára nyílt meg a
Krajczár, a Barát (V. Deleu) utca elején. A törzsközönség itt is a fiatal egyetemistákból verbuválódik, amihez nyilván hozzájárul a hely olcsóbb árfekvése. Aki még ennél is olcsóbban akar, annak le kell mennie ugyanennek a háznak a pincéjébe. Ott találja a
Matthias Cafét. A kávézó a Közép-Európa legfüstösebb helye verseny toronymagas esélyese. Aki finnyásabb és a bukszája is kövérebb, az átmehet a szomszéd házba, a
Klausenbe. Ez a trendi kávézó a magasabb igényszintű vendégek kiszolgálására törekszik. A fő tér mellett, az Egyetem (Universitatii) utcában van az
Insomnia. Tavaly ősszel ünnepelte tizedik születésnapját. Kezdetben nem itt működött, csak két éve költözött át mostani otthonába. Szintén egyetemista törzshely. Itt is vannak felolvasóestek, koncertek, miegymás meg van wi-fi és nagyon jó chilei borokat árulnak.

Reakció tipp: Insomnia és Café Bulgakov


A túlélőkészlet további elemei
Wi-fi. Aki nem tud megélni internet nélkül azoknak ajánljuk böngészésre.
Közlekedés. A városban a legegyszerűbb gyalogosan közlekedni. A fent felsorolt helyek (a Bethlen Kata Központ kivételével) gyalogosan néhány perc sétával elérhetők. Aki távolabb szeretne menni, annak ajánlható a taxizás. Olcsó és gyors.
Rádió. A több mint egy évvel ezelőtt indult magyar kereskedelmi rádió, a Paprika Rádió a város egyik leghallgatottabb adója. Szintén Kolozsvárott működik az online is hallgatható, keresztyén-közösségi Agnus Rádió (a jobb adóteljesítmény érdekében épp antenna-költöztetésre gyűjtenek, ötezer euróból meg is lehet oldani). Aki vevő egy kis
abszurd humorra, az keresse meg a Szomszédnéni Produkciós Irodát. Előadás január 19-én, aki siet még odaér. (Ildi a titkárnő csúcs! „A magyarok legnagyobb költője/Adrian Copilul Minune”) Akinek hiányzik a jó
foci az menjen ki egy CFR meccsre. Vezetik a román bajnokságot, a tulaj pedig magyar.
Napilapot olvasni ott van a Szabadság és a Krónika, a legjobb online felület pedig a Transindex. A legtutibb
könyvkereskedés a Röser Antikvárium, Mátyás király szülőházával szemben.
Aki még ezen túl is vágyik a magyar kultúrára, az elmehet a Kolozsvári Állami Magyar Színházba, vagy a Kolozsvári Puck Bábszínházba.
Végül aki a magaskultúrát keresi, az elmehet
plázázni.Több célpont is van. Tavaly októberben nyitotta meg kapuit a Nagyvárad felé vezető úton a Polus Center, majd rá egy hónapra a Iulius Mall.

Reakció tipp: Röser Antikvárium
64 komment


hirdetés

A bejegyzés trackback címe:
http://blog.hu/goldmine/hedgehog.php/298618

Kommentek, trackbackek, visszapingek:
mecsvilag 2008.01.16. 07:30:04
Gyakran járok a városban, a feleségem is odavalósi. Grat az összeszedett és igen nívós cikkért!
Válasz erre kolonial 2008.01.16. 08:18:51
Hú Hege, ez k_rva jó volt!
Válasz erre elGabor 2008.01.16. 08:20:58
Az Agapé jó étterem, bár egy kicsit furcsa - azzal próbáltak minket elhajtani, hogy nincs hely, pedig mint kiderült, volt bőven. Talán nem illettünk bele a milliőbe? (Rendes polgári ruhában voltunk, bár tényleg nem szmokingban)
Válasz erre kzgy 2008.01.16. 08:38:22
1. A cikk nagyon jó, régóta szeretnék Kolozsvárra eljutni, adott egy kis lendületet.

2. Ha ti is elkezditek itt a Combinok / Ronaldok írásmódot, akkor letiltom az oldalt. Bocs, de egy rendes reakciós legyen már helyesírására is igényes! (De lehet, hogy az index tulajdonosi háttere miatt van így, akkor elnézést!)


Válasz erre TuRuL_2k2 · http://reakcio.blog.hu 2008.01.16. 08:47:53
kzgy:
Köszönöm, javítva. Átolvastam én is a bejegyzést, mielőtt kitettük, csak átsiklottam fölötte. :( De mi köze ennek a "tulajdonosi háttérhez"?
Válasz erre kzgy 2008.01.16. 08:52:48
Köszi szépen!
Csak azzal szurkálódtam - alávaló módon, elismerem - hogy az Indexen félelmetesen terjed ez a hiba. Engem zavar, mást nyilván nem.

De mondok jót is: (enyhén liberális)párom tegnap este azt találta mondani, hogy a Reakció a legszórakoztatóbb és legjobban kitalált újság, amit hónapok óta a kezébe vett. Még a végén reakciós lesz ő is.
Válasz erre elGabor 2008.01.16. 08:55:40
Ez az "Index tulajdonosi háttér" asszem a blog leglejártabb lemeze. Szerintem felejtsük el. :)
Válasz erre szárny 2008.01.16. 09:00:40
Grat. De ha kérhetem, a médiaválasztékban tüntessük fel az Agnus Rádiót is (88,3 MHz vagy www.agnusradio.ro), lécci! Klerikális reakciós ugyan, de ez itt, hála Istennek, úgy látszik nem baj :-)))
Válasz erre mkri 2008.01.16. 09:11:06
Szia, jó az összeállítás. Az Agapéval én is megjártam (a pizzériájukkal), s a pincérek is hagytak némi kívánnivalót maguk után, pedig mi is normálisan néztünk ki:)
Van egy magyar étterem az Egyetem (Univesitatii) utcában, asszem a második ház az Insomnia után a Főtér felől. Nem olcsó hely, de nagyon hangulatos (polgári) és a konyhájuk is kiváló. A név sajnos nem ugrik be. Egyébként a kávéházakkal kapcsolatban nekem nagyon tetszett a berendezésük, hangulatuk.
Válasz erre TuRuL_2k2 · http://reakcio.blog.hu 2008.01.16. 09:11:07
szárny:
Voila.
Válasz erre nemkellvagta 2008.01.16. 09:31:28
régi problémám: milyen nyelven szóítasz meg valakit? egyszer hosszan beszélgettem egy taxissal angolul aztán kiderült, hogy magyar. de ha egy románt szólítasz meg magyarul, az nem biztos hogy örül neki, (ami nem volna akkora baj, de ha akarsz valamit, akkor igen)... szóval?
más: Farkas utcai templom. Jobb, mint a kokain.


Válasz erre gyz 2008.01.16. 09:32:12
nagyon jó kis összefoglaló, nyáron készülök Kolozsvárra elátogatni.

Nekem csak a cfr csípi a szemem, olyan, mint a reálmargit: divatcsapat egy valag pénzzel, divatszurkolókkal. Az, hogy a tulaj magyar (más senki a csapat környékén), semmit nem jelent.
A helyi magyarok szerintem most felkapták, mert sikeres lett, és mégsem a nagyonromán U (ahol mellesleg, ha jól tudom, magyar az edző).
Válasz erre Noémi 2008.01.16. 09:36:40
Köszi az összeállítást. Szerintem rövid és velős volt. Én 6 évig éltem a Kincses Városban :)
Válasz erre TuRuL_2k2 · http://reakcio.blog.hu 2008.01.16. 09:38:35
szobahomerseklet:
Ismerős dilemma. :) Az utóbbi egy évben jó tapasztalataim voltak, pl. Kassán mindig magyarul próbálkoztam először, annak ellenére, hogy a magyarok népességarányosan 5% körül vannak. Mindenki normálisan reagált, ha nem értett magyarul, akkor az látszott rajta, hogy sajnálja, hogy nem ért - az angollal viszont a fiatalok esetében nem volt gond.
Válasz erre osztovata 2008.01.16. 09:40:35
Az Agapé emeleti éttermében szuper vacsorát ettünk. A szálló inkább egy átalakított lakóház, ahol a lakások illetve annak leválasztott részei a szobák, ennek megfeleleően az utcai fronton meglehetősen nagyok.

Remélem, hogy a Nagyvárad-felőli behajtás Kolozsvárra már megoldott, tavaly nyáron a pláza építkezések miatt "otthon" éreztük magunkat. Mármint amúgyis otthon vagyunk ott, de itt a budapesti közlekedési viszonyokra gondltam :)
Válasz erre osztovata 2008.01.16. 09:44:16
Nekem a románokkal sem volt soha semmi személyes konfliktusom, és szerintem sokan közülül jól tudnak magyarul, iszen a tömbmagyar területen érdekük, hogy megtanuljanak. Kolozsvár ugyan már nem igazán tömbmagyar, de ott sem harapták le a fejemet a magyar miatt. Felvidék szerintem húzósabb...
Válasz erre czking 2008.01.16. 09:44:53
Agapé remek, viszont a Báthori líceumban ne kávézzatok,cserébe viszont este nagyon hangos ha egyetemi időszak van,amúgy tuti és ha este érkeztek a portásbácsi be van rúgva és meg lehet vele egyezni:P Fast foodban micsmicsmics :D
Válasz erre k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.01.16. 09:51:31
Ez tuti.
Válasz erre szamárfül/murci · http://murci.blog.hu/ 2008.01.16. 09:58:35
vannak mulatságos dolgok is Kolozsváron...
f56.hu/displayimage.php?album=715&pos=10
de még a kukák is ilyenek...
Válasz erre TuRuL_2k2 · http://reakcio.blog.hu 2008.01.16. 10:04:34
Szamárfül:
A kép dátumozásán is látható, hogy 3,5 éve készült. 2007-ben már egyáltalán nem tűnt fel, hogy sok trikolór-színű utcabútor lenne.
Válasz erre szamárfül/murci · http://murci.blog.hu/ 2008.01.16. 10:12:05
lecserélték őket? örülök..
Válasz erre osztovata 2008.01.16. 10:13:18
Igen Funar távozta óta kevesebb a "szín". És a gödröt is be fogják temetni a Szent Mihály templom előtt.
Válasz erre Szathmáry · www.reakcio.blog.hu 2008.01.16. 10:21:24
Valóban az utcabútorokat (biztos ott is volt egy jó kis utcabútor-tender) lecserélték. A Funar karókat is átfestették. A két gödör közül az egyiket betemették, a másik még mindig ott éktelenkedik. Szóval mióta Funar elment érezhetően "szabadabb" a légkör.
Válasz erre elGabor 2008.01.16. 10:21:32
Nekem soha nem volt bajom abból, hogy magyarul kezdtem taxisoknál; aki nem tudott, azzal folytattam angolul. Sőt, inkább szívélyesek voltak, mint ellenségesek... bár az egyik idős bácsi eléggé megrőkönyödött, amikor megkértem, hogy vigyen ki a házsongárdi temetőbe. Kb. úgy nézett rám, mintha Drakula gróf menne a kriptájába. :D Helyi ismerősök szerint a légkör sokkal kevésbé magyarellenes, mint régen volt, inkább a tisztelettudó, kicsit merev távolságtartás uralkodó.
Válasz erre Szathmáry · www.reakcio.blog.hu 2008.01.16. 10:26:09
Azt nem írtam bele a postba, de voltunk pl. a Mikó (Clinicilor) utcában lévő La casa veche vendéglőbe. Egyik pincér sem tudott magyarul, de olyan kedvesek és barátságosak voltak, amilyennel Mo-n még nem találkoztam.
Lehet, hogy felismerték: a magyar vendégek pénzt is hozhatnak a konyhára.
Válasz erre szamárfül/murci · http://murci.blog.hu/ 2008.01.16. 10:29:34
ahhh, Házsongárd...!


A tavasz jött a parttalan időben
s megállt a házsongárdi temetőben.

Én tört kövön és porladó kereszten
Aletta van der Maet nevét kerestem.

Tudtam, hogy itt ringatja rég az álom,
s tudtam, elmúlt nevét már nem találom.

De a vasárnap délutáni csendben
nagyon dalolt a név zenéje bennem.

S amíg dalolt, a századokba néztem
s a holt professzor szellemét idéztem,

akinek egyszer meleg lett a vére
Aletta van der Maet meleg nevére.

Ha jött a harcok lázadó sötétje,
fénnyel dalolt a név, hogy féltve védje.

S a dallamot karral kisérve halkan,
napsugaras nyugat dalolt a dalban,

hol a sötétség tenger-árja ellen
ragyogó gátat épített a szellem.

Aletta van der Maet nevét susogta,
mikor a béke bús szemét lefogta.

S mikor a hálátlan világ temette,
Aletta búja jajgatott felette,

míg dörgő fenséggel búgott le rája
a kálvinista templom orgonája.

Aztán a dal visszhangját vesztve, félve
belenémult a hervadásba, télbe.

Gyámoltalan nő - szól a régi fáma -
urát keresve, sírba ment utána...

A fényben, fenn a házsongárdi csendben
tovább dalolt a név zenéje bennem.

S nagyon szeretném, hogyha volna könnyem,
egyetlen könny, hogy azt a dallamot
Aletta van der Maet-nak megköszönjem.


(Áprily Lajos:
Tavasz a házsongárdi temetőben
Apáczai Csere Jánosné,
Aletta van der Maet emlékének)
Válasz erre osztovata 2008.01.16. 10:49:34
Sajnos Házsongárd is kezd elrománosodni... Divat oda temetkezni:(
Válasz erre elGabor 2008.01.16. 11:18:47
Már a régi, századfordulós sírok között is meglepően sok a román, illetve ha már Házsongárd, akkor érdekes megtekinteni a munkásmozgalom magyar nagyjait az ötvenes évekből. Kissé elsikkadt mára, de Romániában a kommunista pártot a magyarok és a zsidók csinálták, és amíg Giurgiu Dej, majd Csau ki nem szorították őket, addig ők vitték benne a prímet. Ezt nem tanítják történelemórán, és az Erdélyt tárgyaló magyar történelmi irodalom sem tud vele mit kezdeni, pedig ez is éppen úgy az erdélyi magyar történelem része, mint Tamási Áron, az unitáriusok és Bethlen Gábor. Furcsa kor volt az, meg az is, ami utána jött: érdemes elolvasni Tamás Gáspár Miklós témába vágó írásait az Élet és Irodalomban, ami egy mára hál' Istennek letűnt Kolozsvárt idéz meg megdöbbentő, érzékletes korrajzzal:
www.es.hu/pd/display.asp?channel=PUBLICISZTIKA0728&article=2007-0715-2310-33MROX
www.es.hu/pd/display.asp?channel=PUBLICISZTIKA0746&article=2007-1118-0822-10KDKQ

"A cenzúra ekkoriban már nemcsak húzott és törölt, hanem írt és szerkesztett is. Megállt a szerkesztőség előtt a fekete Volga szedán, kiszállt belőle fekete kalapban, fekete sálban, fekete kesztyűben, fekete fölöltőben, fekete cipőben Aniszi Kálmán és Orbán Ferenc, a két világnézeti ellenőr (gépkocsin tették meg azt az arasznyi utat a megyei pártbizottságtól), Aniszi kefelevonatban, Orbán Ferike tördelt oldalban kapta meg a jövő heti lap "anyagát", előbb bevitték a főszerkesztőhöz a lefordítandó vagy már eleve magyarul elkészített "anyagot" a címlapra, aztán jöttek át a voltaképpeni szerkesztőségbe, ahol a "tisztafej" olvasta hétfőnként a levonatokat, s ráhajoltak - kalap, kabát, kesztyű - az asztalokra, tanulmányozni az összhatást."

"Egyszer láttam az egyik kihallgatómat kifordulni a főszerkesztő szobájából, éppen a nyakára csavarta a sálját - szeles idő volt -, majdnem a szó szoros értelmében elhánytam magam, öklendeztem. A félelemtől is, meg a borzalom intimitása miatt, föltehetőleg."

Szó ami szó, a nyolcvanas évek Romániája tényleg így nézett ki: kormos, fekete és reményvesztett volt, meg szaglott az olcsó benzintől. Jó, hogy elmúlt. A városok meg nagyon sokat javultak; csak az nem tudja, mennyit, aki nem járt arra a rendszerváltás előtt.
Válasz erre szamárfül/murci · http://murci.blog.hu/ 2008.01.16. 11:24:21
bezony, ha Cluj, akkor TGM is :P
Válasz erre elGabor 2008.01.16. 11:33:01
amelyek, idéznek, időegyeztetés
Válasz erre osztovata 2008.01.16. 11:35:03
elGabor
sajnos ilyenre is van példa, bár hozzá kell tennem, hogy elég sok olyan esetről hallottam ahol magyarok áldozatai voltak a kommunisták és a szekusok tevékenységének. És persze adott esetben magyar ártott magyarnak...
Én abban bízom, hogy ahogy az életszínvonal javul és több befektetés megy Erdélybe, úgy az ellentétek is csökkenek.Ahogy már fentebb írtam, sokszor voltam Erdélyben, Partiumban, stb de soha nem volt konfliktusom amiatt, hogy magyarul szóltam valakihez.
Válasz erre eN 2008.01.16. 11:42:45
es a 90-es evek vegenek nagy diakkocsma-hit-je, a Music Pub? (mar vagy 4 eve nem jartam ott, uh lehet meg is szunt). mellesleg a tulaj ott is magyar.
Válasz erre eN 2008.01.16. 11:43:54
jaes wizz airrel az menjen, akinek sok ideje van, mert en eddig egy idoben indulo/erkezo jaratot sem lattam.
Válasz erre Feketedisznóvágás 2008.01.16. 11:45:19
Én utoljára még a Funár-éra alatt voltam Kolozsváron, 4 évvel ezelőtt. Akkor éltem ki a szerintem mindenki életében bekövetkező nagyon mélymagyar korszakom. A lényeg hogy felmásztam a szoborra kétméteres nemzetiszín zászlóval és vártam mikor szednek le a rendőrök. Hát csak nem szedtek le...

Bp.-en ha felmásznál mondjuk a Kossuth szoborra lehet hogy két perc után már nem élnél. Azért már Kolozsvár ugy látszik akkor is demokratikusabb volt mint Bp. :)
Válasz erre Szathmáry · www.reakcio.blog.hu 2008.01.16. 11:59:18
eN
A Music Pub még létezik és üzemel. December elején voltunk ott, pont egy jó kis bunyó közepébe csöppentünk bele. Egyébként a Bulgi megnyitasa előtt valóban az volt a törzshely. Felolvasóestek meg mindenféle volt ott. Ma már inkább csak az alterosok gyűjtőhelye.
Válasz erre Téglagyári Megálló · http://gumigyar.blog.hu 2008.01.16. 14:28:07
Az vajon miért van, hogy Nagyváradon keresztül nincs igazi vonatforgalom Budapest és Kolozsvár között? Mondjuk vannak fippjeim...
Válasz erre Téglagyári Megálló · http://gumigyar.blog.hu 2008.01.16. 14:28:44
tippjeim, természetesen.
Válasz erre ergé 2008.01.16. 14:33:32
Szamárfül:

Áprily Lajos, Péterfy Bori dédpapája :)

hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9terfy_Borb%C3%A1la
Válasz erre tölgy 2008.01.16. 14:36:27
Az új insomniat nem simerem, de a régi nagyon rendben volt.
Válasz erre Téglagyári Megálló · http://gumigyar.blog.hu 2008.01.16. 14:40:36
tölgynek:

bloodymary.transindex.ro/?p=252
Válasz erre medve 2008.01.16. 14:40:57
Kolozsvár néhány éve a román nemzeti színű padjaival deprimált, ma meg azzal, hogy kitapinthatóan látványosabb a fejlődés, mint itthon. Furcsa megszokni, de tudomásul kell venni: Erdély egyre élhetőbb és rohamosan csökken a különbség.
Válasz erre szamárfül/murci · http://murci.blog.hu/ 2008.01.16. 14:44:21
Ergé
:) hű, micsoda "génbank"! :)
még a "kis" GerlóczyMarci is rokona... :D
Válasz erre szamárfül/murci · http://murci.blog.hu/ 2008.01.16. 14:45:06
és a 'labamba' mit jelent 'székelyül'?! :P
Válasz erre kolozsvari:( 2008.01.16. 14:45:56
szóval tisztázzunk pár dolgot. TGM nagyon kolozsvári, ez biztos.:)
Kocsmák:) a Music Pub jó ideig be volt zárva, tulajcsere történt, mostanában nem szeressük annyira. Nincs neki régi hangulata.
Az Insomnia tökéletes, van wi-fi. A Krajczárt NAGYON UNOM, a Bulgi télen hideg, nyáron meleg, a terasza viszont a legjobb kolozsváron. A Krajczival szemben viszont van még egy "magyar" kocsma, amit én spéci nem szeretek, sőt, de van: Aux Angels. Ugyanaz a szint, mint a Krajczár, a társaság is nagyjából. Van még két magyar diákkocsma, mondjuk nekem nem jönnek be: Bástya a Petőfi és a Majális utca sarkán, valamint az Under Construction a Kenvelo mellett. S magyar hely még a régi zsinagógának, a Tranzit háznak a kávézója, ez "a villamosok utcáján" van. Hangulatos, de inkább nappal szeretem.
Vannak magyar bulik, többnyire csütörtökön, annak aki a műfajt szereti.Magyar zenék, magyar diákok. Hely: King, Mátyás szülőháza mellett.
Szállás: nem magyar, de Kolozsváron a legolcsóbb a Retro Hostel: 39 ron 8 ágyas szobában, kényelmes, tiszta, kellemes. A Bulgi hátánál levő utcában, Potaissa a neve, ha jól tudom. Ezt kevesen tudják , de van a Heltainak is vendégszobája, sőt több, mondjuk nem túl jó, de ez is megfizethető.
Mit akartam még: ja, az Agapé egyáltalán nem olcsó, sőt drága, nem rossz, de annyira nem is jó, ez aztán az etnobiznisz, szerintem nem érdemes ott enni, menjetek inkább normális vendéglőkbe, vagy gyorsétkezdékbe. Van kínai gyorskajálda is, a központban kettő, egy a nagyáruház mellett, a másik a központi buszmegállóban, a Memorandumului utcán. Sajnos jó kajáldát csak a Marasti piac mellett tudok, az meg nem igazán éri meg.
De ott a Rex pizzázó a központban a Bolyai utcán, szerintem az jó.
Még tudnék érdekeset írni, csak nem tudom, kit mi érdekel.
Válasz erre szamárfül/murci · http://murci.blog.hu/ 2008.01.16. 14:56:23
egyik kedvenc emlékem Kol.-ról: a főtemplom melletti téren, egy butikban belül egy középkori, faragott kő kertesztgerenda van... az utcáról is látni...
gportal.hu/picview.php?prt=41540&gid=148088&index=2
Válasz erre tölgy 2008.01.16. 15:04:53
TM:
kösz.
Amúgy jó a poszt, kirakhatnátok a nyomtatott Rejakcióba is.
Nyáron becsöppentem egy motoros találkozó-rock fesztiválra a Zetelaka feletti víztározónál. 94% székely rocker gyerekek, német rendszámú terepjárók, Ciuc és kürtös kalács (amit már Németország és Ausztria piacain is árulnak, le fogjuk nyomni a pizzát is!!). Az ilyesmitől lesznek rosszul azok, akik Erdélyben valami "élő skanzent" látnak, mint Csoóri bá'.
Válasz erre Téglagyári Megálló · http://gumigyar.blog.hu 2008.01.16. 15:09:48
tölgy, szerintem azok a rockerek is reakciósok, ennyiben igaza van Csoóri bácsinak.
Válasz erre szamárfül/murci · http://murci.blog.hu/ 2008.01.16. 15:14:17
Ciuc:
bár a R. megírta, hogy a multikarvalytőke markában van a Ciuc sergyár es, azért sóvárgó nosztalgáiával bigygesztem ide egy korsóval:
f56.hu/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=0
Válasz erre svonk · http://katonaik.blog.hu 2008.01.16. 15:32:11
Kolozsvar tenyleg kihagyhatatlan, csak ne valtsatok penzt a foteren...
Válasz erre Szathmáry · www.reakcio.blog.hu 2008.01.16. 15:32:28
kolozsvári:(

Jó hogy írsz és köszi a kiegészítéseket. Az Under Constructionban én is jártam még októberben. De amikor decemberben oda akartunk menni zárva volt, ráadásul szombat este. A honlapjuk sem frissült október óta. Mi a helyzet velük? Az "angyalok"-ról is hallottam, de nem voltam még ott. Mint ahogy a Bástyában, a Petőfiban és a Tranzitban sem. Ez utóbbiak pontos címét le tudod írni, hogy legközelebb "őket" is leteszteljük.
Válasz erre elGabor 2008.01.16. 16:01:42
A Kolozsváron népszerű sörök közül a Ciuc és az Ursus is bejött, kellemes ízük vagyon. Haza viszont körösfői pálinkát és Afinata áfonyalikőrt vittem, az utóbbi nagyon sikeres lett női körökben. És mivel perverz vagyok (meg gyerekkorom nosztalgikus Erdély-élményének része is), utána jól megpakoltam a bőröndöt raháttal. Aki nem ismeri, az képzeljen el egy kicsit lisztes ízű, rószavízhez hasonló aromákkal ízesített gyümölcskocsonyát, amit főként kimérve lehet kapni. Isteni, de csak elszántaknak.
Válasz erre szamárfül/murci · http://murci.blog.hu/ 2008.01.16. 16:13:37
hmm, azok az áfonyalikőrök... fillérekér! :)
Válasz erre tölgy 2008.01.16. 17:37:01
TM,
persze-persze rejakciósok azok is, de nem harisnyában járnak. Es a kaszálón mp3-al a fülükben gyűjtik a szénát...
Ebben tévednek a mi népies nagyjaink - az Insomniától konkréten hátast dobnának.
Válasz erre Idi Amin 2008.01.16. 17:47:31
svonk: főtéren pénzt váltani ősi román szokás...
Válasz erre kolozsvári:( 2008.01.16. 21:53:03
aki az Insomniától hátast dob, jó ember nem lehet. Nem tudom, hogy decemberben miért volt zárva az UC, most nyitva van, és ugyanolyan, mint rég volt.
A Bástya a Majális(volt Republicii most Gherghe Bilascu) és a Petőfi(Avram Iancu) utcák kereszteződésénél van, pont a Petőfi utca legvégén, egy nagy bérház legfelső emeletén, tábla nincs, de elég nehéz eltéveszteni. Tehát a Petőfi egy utca volt, nem kocsma. A Tranzit Gheorghe Baritiu 16. Benn az udvarban, leghátul.

Válasz erre smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2008.01.16. 22:47:40
Iuliu Maniu nevű utca? ehh..mondjuk mutatóba itthon is akad egy két Szamuely Tibor:S Igazán átnevezhetnék már ezeket mondjuk Feketehalmy-Czeydnerre, szigorúan a megbékélés jegyében...
Válasz erre gross_ 2008.01.17. 00:00:48
mondjatok már valamit a Bogya-kertről is, annak idején ott volt az élet... be volt állítva egy fénymásoló, amíg lemásolták a 100 oldalas kurzusaidat, simán be tudtál rúgni :)
Válasz erre Téglagyári Megálló · http://gumigyar.blog.hu 2008.01.17. 08:57:53
Idi Amin, ez nem az a blog...
Válasz erre Téglagyári Megálló · http://gumigyar.blog.hu 2008.01.17. 09:02:45
smalladam, nem tudtam, kiről van szó, megnéztem, ezt a találatot hozta a google:

hu.metapedia.org/wiki/Feketehalmy-Czeydner_Ferenc

Kiváncsi lettem, mi ez a metapedia, hát érdekes...
Válasz erre smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2008.01.17. 09:20:14
téglagyári, tényleg érdekes amit találtál. feketehelmy-czeydnernek beszerkesztették az életrajzát, de úgy, hogy hiányzik belőle az újvidéki vérengzés, amiért többek közt ő volt a felelős. A róla szóló szöveg viszont később hivatkozik a perre, amiből így nem derül ki, hogy mi is volt az.

szóval a bennem lakó ex-munkásőr nyugdíjas szerint a szócikk szerkesztője elég amatőr módon próbálta kimosdatni az ügyből feketehalmy-czeydnert...
Válasz erre Téglagyári Megálló · http://gumigyar.blog.hu 2008.01.17. 09:26:28
smalladam, nézd meg az főoldalt, ott "magasztos hungarista eszmékről" dalolnak. Ééérted, miért irtam azt, hogy "érdekes"? :-)
Válasz erre smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2008.01.17. 09:36:45
gondoltam, hogy ez áll a háttérben, csak nem vettem a fáradtságot megnizni a főoldalulat...:)
Válasz erre kolozsvari:( 2008.01.17. 09:51:36
ja, akartam már írni, csak elfelejtettem...az Orange Ways vátoztatott január 1-től a menetrendjén. Este 8-kor indul Pestről, a Népligetből, és reggel 6-kor vissza Kolozsvárról, a központi buszállomásról. Ez azért gázos, mert a honlapjukon még mindig nem változtattak. Amúgy nagyon jó cég, nekem nagyon tetszett, de mikor az ember potyára megy ki Óbudáról a Népligetbe reggel 6-ra, hát, na...
Könyvesüzlet, ami szerintem jobb, mint a Röseré, az a Gaudeamus. Röser mondjuk nagyon jó kereskedő, ez tény, de nekem drága. Ráadásnak, nem vagyok képes az üzletében a rendszert átlátni. A Gaudeamus is van olyan ellátott, de az igaz, hogy Röserrel először beszélgetni élmény. A Gaudeamus a Szentegyház utcában van, szinte szemben az Agapéval. Ha már itt tartunk, kb. egy éve, másfél költözött el a Phönix -az egy másik magyar könyvesüzlet volt- az Agapé mellől, mert a "katolikus egyház" kidobta, ugyanúgy ahogy az Insomniát.
A Music Pub és a filológia közt a Horea úton van még egy nagyon jó antikvárium.
A valutabeváltók meg áttették székhelyüket azóta a Sora elé:))) Egy maradt meg belőlük hírmondónak a főtéren sokak szerint a kommunizmusban besúgó volt.
Válasz erre Theo 2008.01.18. 08:32:11
Kolozsvár teljesen rendbe van. Mostanába sokat járok oda. Nekem legjobban a City Central Hotel jön be a V. Babes utcában.
Amit nem értek, az a sár. Eszméletlen nagy sár van folyamatosan mindenhol. Bent a belváros közepén is. Emlékeim szerint már évtizedek óta. Egyszerűen nem értem, hogy miért van ez így és miért nem zavar senkit. Egyszer jól ki kéne takarítani a várost és télen is teljesen kellemes lenne.

TuRuL_2k2 írta...

Hú, nem éppen mostani a bejegyzésünk. :] Azóta jártunk arra párszor, legutóbb a KVSC-AS Roma meccsen. :)

Klapanciusz írta...

jééé, ti vagytok a reakciósok? király a blogotok, egyik kedvencem :DDD