2010. augusztus 16., hétfő

Halálmatek: Simon Pereszt bírálta a Wiesenthal Központ

Simon Pereszt bírálta a Wiesenthal Központ
mandiner


Halálmatek, gyakorlótérért megbocsátás? Irán a cél.

Bírálta Simon Pereszt a Simon Wiesenthal Központ. Az ok az volt, hogy az izraeli államfő megköszönte Romániának 400 ezer zsidó megmentését, de a romániai holokausztot nem ítélte el.

Simon Peresz a román kollégájával, Traian Basescuval közös csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette: Izrael soha nem fogja elfelejteni, hogy Románia a második világháború idején sok zsidó életét mentette meg, akik közül 400 ezren később Izraelbe mentek, és a zsidó állam építőivé lettek. A Wiesenthal Központ pénteki közleményében meglepetésének és csalódottságának adott hangot amiatt, hogy az izraeli államfő eközben nem tett említést a nácibarát Ion Antonescu marsall rezsimjéről, amely 280-380 ezer ukrán és román zsidó haláláért volt felelős a második világháború idején.

A Wiesenthal Központ szerint komoly következményei lesznek Romániában és Kelet-Európában annak, hogy Peresz nem ítélte el a szörnyű mészárlásokat, hiszen a térségben egyre erősödik az a tendencia, hogy tagadják vagy minimalizálják a náci kollaboránsoknak a zsidó népirtásban betöltött szerepét. Simon Peresz pénteken a bukaresti holokauszt-emlékműnél tett látogatása során már szóvá tette a második világháború idején elkövetett romániai tömegmészárlásokat is, és megköszönte Romániának, hogy elismerte világháborús történelmének kegyetlenségeit.

Nincsenek megjegyzések: