2010. március 24., szerda

Nagy Magyarország térkép miatt büntetve

Mátyás király és Nagy-Magyarország
(forrás: kúrinfó)
A Kolozs megyei rendőrség csütörtöki közleményében arról tájékoztatott, hogy a három diáklánynak fejenként 200 lej bírságot kell fizetnie. A magyarság nemzeti ünnepének szervezői a restaurálás alatt álló Mátyás király szoborcsoportot körülvevő kerítésre akarták kifüggeszteni a történelmi térképet.
A három lány a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) tagja, részt vettek a hétfői ünnepségek szervezésében. A KMDSZ vezetői állítják: a hatóságoktól engedélyt kaptak arra, hogy úgynevezett forradalmi sétateret alakítsanak ki a szoborcsoport előtti téren, ahol élő szoborpark, kokárdakészítő, valamint korabeli műhelyek kaptak volna helyet.
A szervezők azért függesztették ki a szobrot körülvevő kerítésre a térképet, mert a zord idő miatt nem kaptak paravánokat a kolozsvári magyar színháztól, viszont kikérték annak a cégnek az engedélyét, amely elhelyezte a szobor köré a kerítést.
A szervezők szerint félreértés történt, mégpedig amiatt, hogy ugyanazon a helyszínen tartózkodtak az Új Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Mozgalom Győri Wass Albert Zászlóalja Székely Szakaszának a tagjai, kiknek vezetőjét szintén bekísérték a román rendőrök.
A román állampolgárságú 23 éves fiatalember kabátja ujjára ugyanis gót betűkkel az a jelmondat volt felírva, hogy Meine Ehre heisst Treue (Az én tisztességem a hűség). A "fasiszta, nacionalista és idegengyűlölő jelképeket" tiltó törvényre hivatkozva a rendőrség büntetőjogi eljárást kezdeményezett ellene.
(MTI - Szabadság nyomán)

Nincsenek megjegyzések: