2011. május 21., szombat

Mátyás király szobra restaurálás után

„A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldova-bányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult”. (Iorga-Funar produkció)

Ezen az oldalon lehet szavazni a kolozsvári Ziua internetes oldalán, hogy ne kerüljön vissza a régi Funar-tábla a hazugságaival a frissen felújított Mátyás szoborcsoport talapzatára:

http://www.ziuadecj.ro/eveniment/sondaj-ziuadecjro-ce-ar-trebui-sa-faca-primaria-cu-placuta-lui-iorga--66520.html

Erre a szövegre szavazzatok:

Sa renunte cu totul la expunerea ei

azaz: "Mondjanak le teljesen a visszahelyezéséről"

Mégha nem is ez lenne a letiltás biztos eszköze, az újság véleménye is ér valamit majd! Ez is egy segítség lehet...

Küldjétek el ismerőseiteknek is az értesítést!

részletek a fészbukkon

Mathias Rex

Mátyás szobra és a Iorga-féle megállapítás


A kolozsvári önkormányzatban nem tárgyaltak a vitatott tábla visszahelyezéséről
CIKK | ÁPRILIS 23, 2011 - 09:17 | BEKÜLDŐ: N.N.
A kolozsvári polgármesteri hivatalban nem tárgyaltak arról, hogy visszahelyezzék-e a Mátyás király szoborcsoport talapzatára azt a táblát, amely egy román történész vitatott megállapítását tartalmazza – jelentette ki csütörtökön László Attila, a város alpolgármestere.


Az elöljáró azt követően nyilatkozott, hogy Radu Moisin, a város másik alpolgármestere egy helyi román lapnak kijelentette: a polgármesteri hivatal kérvényezni fogja az illetékes regionális műemlékvédelmi bizottságnál a szóban forgó felirat visszahelyezését a szoborcsoport fő alakját tartó talapzatra vagy a szobor közelébe.
Ez a felirat Nicolae Iorga egykori történész Mátyás királyról szóló megállapítását tartalmazza. A táblán a következő mondat olvasható: „A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldova-bányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult”.
László Attila elmondta, hogy ezt a táblát először a szélsőségesen nacionalista és fasiszta eszméket valló, a két világháború között tevékenykedő Vasgárda tagjai helyezték fel a szobor talapzatára 1932-ben. Az 1940-es magyar bevonulás után eltávolították a táblát, majd 1992-ben a nacionalista Gheorghe Funar volt polgármester kezdeményezésére került ismét vissza a szobor talapzatára. A feliratot a szoborcsoport tavaly befejeződött restaurálása nyomán távolították el a talapzatról.
Magát a kezdeményezőt, Radu Moisint nem sikerült megkérdezni. A polgármesteri hivatal sajtóosztálya nem tudta megerősíteni László Attila közlését, vagyis nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy a hivatal kérvényezte-e vagy sem a tábla visszahelyezését a műemlékvédelmi bizottságtól. A Mátyás király szoborcsoport ugyanis műemléknek számít, ezért ennek a testületnek a jóváhagyásával lehet csak visszahelyeztetni a táblát.
Adrian Borda műépítész, a Kolozs megyét is magában foglaló romániai regionális műemlékvédelmi bizottság tagja elmondta, hogy a legutóbbi ülésükig nem kaptak a tábla visszahelyezésére vonatkozó megkeresést.
A műépítész személyes véleményének is hangot adott. Elmondta: szerinte kicsi a valószínűsége annak, hogy a bizottság jóváhagyja a tábla visszahelyezését, hiszen Funar annak idején műemlékvédelmi és építkezési engedély nélkül, tehát törvénytelenül helyezte el a talapzatra a feliratot. Borda szerint a bizottság ugyanis már akkor sem értett egyet ezzel az ötlettel.

SONDAJ ziuadecj.ro: Ce ar trebui să facă Primăria cu plăcuța lui Iorga?
de Ziua de Cluj, 13 mai 2011, 09:28 citiri:16682, comentarii:61
Plăcuța lui Nicolae Iorga, care s-a aflat pe monumentul lui Matthias Rex, dar nu mai este acolo, naște multe controverse în oraș. Și în afara lui.


Plăcuța fostă pe monumentul lui Matei Corvin, ”Biruitor în toate războaiele, învins doar la Baia, de propriul său popor” (N. Iorga), divizează Clujul. Românii, în cea mai mare parte, cer reamplasarea ei, iar o bună parte dintre maghiari nici nu vor să audă. La mijloc au picat 30 de intelectuali din Cluj și Iași, care cer ca plăcuța să fie expusă.


”Nu este obligatoriu ca ea să fie reamplasată pe monument. Poate fi la fel de bine expusă într-un muzeu. Noi cerem ca ea să nu se piardă, pentru că face parte din istoria monumentului” a explicat academicianul Ioan Aurel Pop.


Istoricul clujean Vasile Lechinţan se conduce după principiul ”ori la bal, ori la spital”. El cere ca, dacă plăcuţa lui Nicolae Iorga nu va fi reinstalată pe statuia lui Matei Corvin, atunci actuala inscripţie - "Matthias Rex" - să fie înlocuită cu "Mathias Kiraly", pentru că aceasta este cea originală. ziuadecj.ro vă invită la dezbatere. Ce ar trebui făcut cu plăcuța lui Iorga?

2 megjegyzés:

BB írta...

Bukarest | Ismeretlen személyek ismét elhelyeztek a kolozsvári Mátyás király-szoborcsoport elé egy olyan bronztáblát, amely Nicolae Iorga román történésznek az egykori magyar uralkodóról írt vitatott mondatát tartalmazza - adta hírül hétfőn a kolozsvári Szabadság című napilap elektronikus kiadásában.
Az MTI bukaresti irodáját szemtanúk arról tájékoztatták, hogy a most kitett bronztábla nem azonos a tavalyi restaurálás után eltávolított táblával, de az újabb is tartalmazza a korábbi Iorga-idézetet: "A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldovabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult".
Legelőször 1932-ben került fel a szoborra a Iorga-idézet, majd 1940-ben, Észak-Erdély Magyarországhoz való visszakerülése után eltávolították, s csak 1992-ben, a nacionalista Gheorghe Funar, akkori polgármester idejében került vissza a talapzatra, engedély nélkül.
A szobor áprilisi újraavatása után az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi szervezete és néhány román akadémikus nyílt levélben kérte a restaurálás után eltávolított tábla visszahelyezését.
László Attila kolozsvári alpolgármester az MTI-nek elmondta: ismeretlenek engedély nélkül helyezték el most a táblát a talapzatot körülvevő gyepre.
Az alpolgármester rámutatott: a Mátyás király szoborcsoport a kiemelt védettséget élvező műemlékek közé tartozik, módosításokat csak a regionális vagy az országos műemlékvédelmi bizottság engedélyével lehet végrehajtani rajta, de senki nem kért e testületektől jóváhagyást a tábla elhelyezésére.

talicadwallader írta...

titanium rod in femur complications - TITanium Art
Titanium rod is titanium element the same shape as a traditional This means titanium damascus that the titanium nose jewelry gap titanium septum jewelry in the titanium knife base will be bigger (and more comfortable).